fietser

U komt de elektrische fiets steeds vaker tegen in het verkeer. Wist u dat er verschillende soorten elektrische fietsen zijn? Denk bijvoorbeeld aan: de e-bike, de pedelec en de elobike.

Wist u dat per soort de verkeersregels verschillen? Sommigen vallen onder de categorie fiets, anderen onder de categorie snorfiets en een kleine groep onder de categorie bromfiets. Heeft u een elektrische fiets dan raden wij u aan na te gaan welke categorie op u van toepassing is.

De speed pedelec wordt bijvoorbeeld aangemerkt als een bromfiets. Dit betekent onder andere dat:

– deze een bromfietskenteken krijgt;

– de bestuurder minimaal 16 jaar moet zijn;

– het rijbewijs AM verplicht is;

– een verzekering tegen wettelijke aansprakelijkheid verplicht is;

– de verkeersregels voor bromfietsers van toepassing zijn.

Uit onze praktijk merken wij dat niet iedereen zich bewust is van de verschillende categorie├źn en bijbehorende verkeersregels. Wij merken dat elektrische fietsen geregeld betrokken raken bij verkeersongevallen. Er wordt dan nagegaan wie er schuld heeft aan het ontstaan van het ongeval en dus aansprakelijk is voor de schade. Om dit te kunnen beoordelen is het van belang te weten onder welke categorie de elektrische fiets valt en welke verkeersregels van toepassing zijn.

Daarnaast brengen wij graag onze eerdere blog onder de aandacht over de bescherming van fietsers en voetgangers in het verkeer.

Fietser & Voetganger


Wees u zich ervan bewust dat wanneer uw elektrische fiets in de categorie snor- of bromfiets valt u niet beschermd wordt door de wet (artikel 185 Wegenverkeerswet).

Tot slot benoemen wij graag nog onderstaand bericht van Radar. Sinds de komst van de elektrische fiets is er namelijk ook een discussie gestart met betrekking tot de vraag of er een helmplicht dient te gelden voor de bestuurders van de elektrische fiets. Wat vind u?

https://radar.avrotros.nl/testpanel/uitslagen/detail/verplicht-helm-bij-e-bike-en-racefiets-niet-bij-stadsfiets/

Van Beek De Klerk Juristen volgt de ontwikkelingen op de voet. Indien er zich wijzigingen voordoen dan informeren wij u graag verder.